Aardbeien / rabarber JAM

Dit recept heb ik gekregen van een mede tuinder.

ingrediënten voor 6 potten:

  • 500 gr. Aardbeien
  • 500 gr rabarber
  • 1 kg geleisuiker
  • 4 el rum

 

  • Was de aardbeien, laat ze uitlekken en haal de kroontjes eraf. Druk ze dan fijn, maar pureer ze niet volledig.
  • Was de rabarber en droog hem af, verwijder de buitenste draden en snijd de stengels in stukken van een centimeter lang.
  • Meng de aardbeien, rabarber en geleisuiker door elkaar en laat dit een uur trekken.
  • Breng de massa al roerend aan de kook, laat ze twee tot vier minuten ( zie aanwijzingen op het pak geleisuiker) bruisend koken en doe dan een geleitest.
  • Roer de rum erdoor, giet de jam in voorbereide schone potjes en sluit ze direct af.
  • Tip: De verschillende soorten fruit kunnen naar smaak ook in een andere verhouding met elkaar worden gecombineerd.


 

Aardbeienazijn

Ingrediënten voor 2 flesjes

  • ½ l sherryazijn
  • 100 g kleine aardbeien

 

  • Was de aardbeien, laat ze uitlekken en haal de kroontjes eraf.
  • Doe de aardbeien samen met de azijn in een pot en laat dit ongeveer twee weken op een lichte plaats doortrekken.
  • Giet de azijn af. Doe hem in een fles en bewaar hem koel en donker.
  • Verbruik de aardbeienazijn zo snel mogelijk.

 

Tip:

aardbeienazijn past vooral heel goed bij lichte zomerse salades.